Ja z tych raczej malo gotujacych jestem ale namowilam dzisiaj M. do wykorzystania naszych zapasow owocow i zrobienia na obiad serowych knedli z truskawkami i morelami.
Krotka fotorelacja poniewaz goscie pukali do drzwi, wiec nie bylo czasu na stylizacje ;-)
Smakowitego tygodnia wam zycze.
PS Agnieszko, to tak w temacie gosci i celebrowania ;-)
EDIT = przepis ;-)
Na oko, bo M. ze wszystkim eksperymentuje :-)
Potrzebne skladniki na okolo 12 - 15 knedli:
500 g sera (takiego jak na sernik) + 2 jajka + 150 g semoliny? (po niemiecku weizengriess)
Ubijamy jajka z odrobina cukru pudru, dodajemy ser i szczypte soli, mieszamy, mieszamy, mieszamy, dodajemy griess, mieszamy i czekamy 15 minut, nastepnie oblepiamy dowolny owoc (co kto lubi - nam najlepiej smakuja truskawki, morele lub sliwki) i wrzucamy na gotujaca i lekko osolona wode na ok. 10 minut.
W czasie gotowania na patelni robimy mieszanki do obtaczania zaraz po ugotowaniu:
odrobine masla + mak + cukier puder
odrobina masla + zmielone orzechy + bulka tarta + cukier puder.
Rowniez wedlug wlasnych upodoban ;-)
PS przy oblepianiu owocow ciasto sie lepi do rak wiec dobrze miec pod reka wode ;-)
Smacznego!
:))), super Wam wyszły i na pewno bardzo smakowały gościom:))
OdpowiedzUsuńPowiem tylko tyle, narobiłas mi smaka! Ania kalarepą( po którą notabene poleciałam do sklepu jeszcze tego samego dnia;) a teraz Ty knedlami...
dzieki serdeczne za fajny pomysł!
Usciski!
;););) Agnieszko a ja poleciałam po kalafiora;)
Usuńkalafior i kalarepka czesto u nas gosci :-)
Usuńsuper, a w czym Ty je obtaczasz? w bułce tartej?
OdpowiedzUsuńzmielone orzechy z odrobina bulki tartej oraz w wersji makowej :-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńMniam :) U nas zawsze mama robiła najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńmoze sie zalapiemy wspolnie, we wrzesniu na knedle ze sliwkami w wersji twojej mamy ;-)
UsuńSame pyszności, ostatnio też miałam wielką ochotę na knedle, ale dziś pocieszę się pierogami z truskawkami ; )
OdpowiedzUsuńPierogi z truskawkami tez uwielbiam. Jakos sie truskawkami w tym roku nie moge nacieszyc :-)
UsuńW życiu nie widziałam piękniejszych knedli;) Aniu, czy dasz przepis (nigdy ich sama nie robiłam;() W czym są obtaczane?
OdpowiedzUsuńUściski!
Dziekuje i juz przekazuje M. :-) Update z przepisem juz dodany. Jak przyjedziesz to zrobimy wspolnie ;-)
Usuń;););) Aniu, u mnie na obiad będą więc dzisiaj knedle z morelami;) Podziękuj M;)
UsuńUściski!
podziekowania przekazane :-)
Usuńudaly sie chociaz?
Oczywiście! Były pyszne!
UsuńMniam, mniam! Narobiłaś nieziemskiego smaku tymi zdjęciami. Czyżby panierka makowa?
OdpowiedzUsuńDziekuje, zdjecia na szybko, bo glodni bylismy ;-)
UsuńTak, panierka z maku. Usciski.
Przy następnej wizycie u Was może M. da się namówić na przygotowanie takiego pysznego dania :)
UsuńZamowienie bedzie zrealizowanie z przyjemnoscia :-)
Usuńkurcze! super knedle, jak tylko znajdę chwilę to wypróbuję ten przepis. Jak przeczytałam "knedle" to pomyślałam o naszych lodowych i o wersji serowej. Będę czekać, może kiedyś zdradzisz przepis;))
OdpowiedzUsuńuściski!
J
Z lodowymi caly czas eksperymentujemy :-) Ale na jedne i drugie zapraszamy serdecznie :-)
Usuń