niedziela, 26 czerwca 2011

chabry

"Chaber blawatek (Centaurea cyanus) W czasach, gdy nieznane byly sztuczne barwniki, z platkow brzeznych blawatka wytwarzano niebieska farbe w połaczeniu z alunem, ktora doskonale barwila welne. Sam sok barwi papier i przetwory spozywcze na niebiesko."
Ja spacerujac po okolicy u babci przypomnialam sobie wode, ktora nam robil dziadek z platkami chabrow, a my udawalismy, ze pijemy prawdziwe wino :-)))
Do niezapomnienia.



























Fajnego poniedzialku.

6 komentarzy:

  1. Piekne! Ja zbieralam z kuzynkami z pola kolo domu babci:) Milego tygdonia!

    OdpowiedzUsuń
  2. @Talya, Thank you!

    @Agnieszko, tez przerabialiscie na wino pite slomkami? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie:) szly do wazonu na strych, gdzie mielismy swoj klub "dzikich labedzi" ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Woda z płatkami chabrów, ależ to musiało być pyszne!
    Bardzo ale to bardzo lubię chabry. I kolor chabrowy. I Twoje chabrowe zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. @Yba, dziekuje. "wino" musze powtorzyc tego lata :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...