piątek, 12 kwietnia 2013

Salata z czerwonych burakow, z ricotta i pietruszkowym pesto.



Wczoraj dostalam przepis od bardzo fajnego szefa kuchni.
Aaron Waltl pokazal nam jak polaczyc skladniki
ktorych razem bym sama w domu raczej nie polaczyla :-)

skladniki:
burak czerwony
rzepa
marchewka
pietruszka
pasternak (chyba jadlam po raz pierwszy)

Obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki i marynujemy. Buraki osobno. W sklad marynaty wchodzi: odrobina bulionu warzywnego, sol, pieprz do smaku, odrobina cukru lub konfitury z zurawiny, oliwa z oliwek, sok z cytryny. Wlasciwie to wszystkiego tak na oko i do smaku ;-) Marynujemy 15 minut (okolo).

Ser ricotta  ze szczypta tymianku, rozdrobnione owoce jalowca i szczypta nasion kopru wloskiego
zapiekamy w piekarniku z odrobina oliwy i soku z cytryny

W miedzyczasie robimy pesto czyli miksujemy kisc natki pietruszki z lyzka podgrzanych na patelni orzeszkow piniowych i 3 lyzkami parmezanu i zabkiem czosnku i odrobina oliwy i odrobiny soku z cytryny.

I ukladamy na talerzu jak nam sie podoba. Mozna dodac na cieplo kawalki pomaranczy.
Moja wersja ponizej :-) Smakowitego weekendu!



4 komentarze:

  1. ...szczerze, też bym takich rzeczy nie połączył, jednak smakowicie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda genialnie, jak w najlepszej restauracji!:))
    uściski!
    J

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda.. Naprawdę imponująco!!
    Obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie wczoraj pierwszy raz robiłam pietruszkowe pesto do makaronu ;)
    dla mnie to bomba odkrycie ;)
    u Ciebie też wygląda na baaardzo apetyczne :D

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...